Deze hotels gaan aan kop in strijd om publieksstemmen Dutch Hotel Award

Deze hotels gaan aan kop in strijd om publieksstemmen Dutch Hotel Award

Voor het eerst heeft het publiek dit jaar een stem in welke genomineerde hotels kans maken op een plek in de halve finale van de Dutch Hotel Award. Sinds de stembussen op 22 april openden, is al ruim 8100 keer gestemd op de tien genomineerden, waarvan deze drie hotels er tot nu toe bovenuit springen. Het hotel met de meeste stemmen, krijgt in ieder geval de publieksprijs.

De Dutch Hotel Award 2021 verloopt op verschillende manieren anders dan andere jaren. Natuurlijk is vanwege corona een live halve finale, waarbij alle teams bij elkaar komen in Heineken Experience vooralsnog niet mogelijk. Ook is nog niet zeker of de jury op 18 juni op bezoek kan bij de finalisten.

Op deze factoren heeft de organisatie geen invloed. Waar wel invloed op is, is de manier waarop wordt bepaald welke vijf van de genomineerde tien teams doorgaan naar de halve finale. Dat werd tot nu toe altijd bepaald door de jury, die de aanmeldformulieren van de tien genomineerden nog eens extra onder de loep nam en keek naar behaalde successen van het team. Dit jaar komt daar de stem van het publiek bij.

Elk van de tien genomineerde hotelteams maakte een videoclip waaruit iedereen een favoriet kan kiezen. Die clips staan op de site van Dutch Hotel Award, waar ook gestemd kan worden. Sinds de bekendmaking van de top 10 op 22 april is al ruim 8100 keer gestemd.

Drie hotels springen er daarin bovenuit:

  • Nassau in Breda
  • Parkzicht in Eindhoven
  • Villa Heidebad in Epe

Daarnaast kan ook Thermen Bussloo op veel steun van het publiek rekenen. De verschillen zijn niet groot en de strijd, ook met de overige zes genomineerden, gaat redelijk gelijk op dus alles ligt nog open.

‘Door het grote aantal inzendingen realiseerden we al dat het thema leefde en dat de hoteliers echt zin hadden om hun visie op Veerkracht en Verbinding uit te dragen', zegt initiatiefnemer van de Dutch Hotel Award Francesco Monaco. ‘Maar dat er vervolgens zo veel op gestemd zou worden door fans heeft ons wel verrast. Ook de mooie berichten van de supporters en hun motivaties die we ontvingen hebben de toon in positieve zin gezet.’

Dit zijn de tien genomineerden, in alfabetische volgorde.

Met deze genomineerden verwelkomt de jury ook enkele oude bekenden: zowel Villa Ruimzicht als Villa Heidebad waren beiden ook al genomineerd in de Top 10 van de laatste editie in 2019, die uiteindelijk werd gewonnen door Jaz Amsterdam.

Publieksprijs

De organisatie van de Dutch Hotel Award is zo positief verrast door het hoge aantal stemmen en het enthousiasme van hotelteams en stemmers, dat is besloten een Publieksprijs toe te voegen aan de Dutch Hotel Award.

Het hotelteam dat in deze ronde het hoogste aantal stemmen behaalt, wint die Publieksprijs. Deze wordt bekendgemaakt vlak voor het uitreiken van de Dutch Hotel Award.

Als de vijf halve finalisten bekend worden gemaakt, worden ook de namen van de top-5 van de stemronde bekendgemaakt. Dit zijn niet noodzakelijkerwijs dezelfde hotels. Uiteraard wordt hierbij niet de volgorde verklapt.

De publieksstemmen wegen voor 25 procent mee in het bepalen van de vijf halve finalisten, die de jury op 14 mei bekendmaakt. Daarna is het verder volledig aan de jury om de drie finalisten en uiteindelijk de winnaar aan te wijzen.

Stemmen werven

Na de annulering van de vorige editie door de lockdown, is dit jaar gekozen voor een alternatieve opzet van de Dutch Hotel Award met als thema Veerkracht & Verbinding. Die verbinding met gasten en stakeholders kunnen genomineerde hotels nu inzetten om stemmen te werven. Zo roepen verschillende hotels via social media en hun eigen nieuwsbrieven al actief op om op hen te stemmen, en de jury roept alle tien genomineerden op dat vooral te blijven doen de komende week. Stemmen kan tot uiterlijk woensdag 12 mei op de site van Dutch Hotel Award. Om 17.00 uur die dag sluit de stembus.

Het verloop van de wedstrijd op een rij:

  • Woensdag 12 mei – Laatste stemdag top 10
  • Vrijdag 14 mei – Bekendmaking halve finalisten (top 5)
  • Donderdag 20 mei – Halve finale dmv online Q&A met de jury
  • Vrijdag 21 mei – Bekendmaking finalisten (top 3)
  • Vrijdag 18 juni – Jurybezoek aan de finalisten
  • Week 26 (exacte datum ntb) – Bekendmaking publieksprijs en winnaar Dutch Hotel Award 2021

16 winnaars Dutch Hotel Award

Editie 2021 is alweer de 17e keer dat de Dutch Hotel Award wordt uitgereikt. Dit zijn de winnaars van de DHA tot nu toe:

2019:Jaz in the City Amsterdam
2018:Novotel Amsterdam Schiphol Airport
2017:Kruisherenhotel Maastricht
2016: Ink Hotel Amsterdam
2015:Hotel van Oranje, Noordwijk 
2014:Postillion Deventer 
2013:Pulitzer, Amsterdam 
2012: Palace Hotel, Noordwijk
2011:Townhouse, Maastricht 
2010:Papendal, Arnhem 
2009:De Zon, Ommen 
2008:Eden American, Amsterdam
2007:Château St. Gerlach, Valkenburg a/d Geul
2006:Des Indes, Den Haag 
2005:Beaumont, Maastricht 
2004:Delta Hotel, Vlaardingen 

De Dutch Hotel Award (DHA) is een initiatief van Trust Hospitality en vormt een jaarlijkse wedstrijd voor hotelmanagementteams. In drie afvalrondes worden drie finalisten bepaald die aan de slag gaan met het thema van dat jaar en een aanvullende finaleopdracht. DHA heeft tot doel de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten.

De jury bestaat uit (v.l.n.r.) Regine von Stieglitz van Hotelschool The Hague, initiatiefnemer Francesco Monaco, juryvoorzitter Bas Tolmeijer, hoofdredacteur van Misset Horeca Marjon Prummel, sector banker leisure Sjuk Akkerman van ING, Bart Meinen van Heineken en Sander Allegro.