Geen Nederlandse barista's naar koffie-WK in 2021

Geen Nederlandse barista's naar koffie-WK in 2021
Wendelien van Bunnik, Nederlands Baristakampioen

SCA Nederland vaardigt dit jaar geen Nederlandse barista's af naar de wereldkampioenschappen. Wel wil de Nederlandse afdeling van de Specialty Coffee Association eind dit jaar nationale kampioenschappen houden.

‘De wereldwijde instabiele situatie door covid heeft het bestuur van SCA Nederland het besluit doen nemen om niet deel te nemen aan de wereldkampioenschappen in 2021. Wij willen hiermee onze barista's beschermen en meer zekerheid geven in deze onzekere tijden’, laat dat bestuur weten in een statement.

In februari liet SCA Nederland al weten dat een nieuwe datum voor de Nederlandse finales pas in het vierde kwartaal zou liggen. Nu is besloten inderdaad in november wel op een veilige manier (alternatieve) nationale kampioenschappen te organiseren met de finalisten van 2020. De winnaars van deze kampioenschappen zullen echter niet deelnemen aan de mogelijke wereldkampioenschappen in 2021.

Een deel daarvan vindt plaats van 22 tot 26 oktober in Milaan. Daar worden de World Barista Championship, World Brewers Cup en World Cup Tasters Championship gehouden. Oorspronkelijk waren deze wedstrijden gepland in juni in Athene, dat kon wegens covid niet doorgaan.

Elk jaar worden de onderdelen van de wereldkampioenschappen koffie verdeeld over minstens twee verschillende evenementen in verschillende landen. De World Latte Art Championship en World Coffee Roasting Championship stonden op de planning voor Taipei in november, maar deze kunnen door lokale covid-regels niet doorgaan. Deelnemers die al waren gekwalificeerd voor deze wedstrijden, mogen automatisch naar de kampioenschappen in 2022, laat de SCA weten.

Nederlandse finales

Nadat in maart 2020 de Nederlandse koffiekampioenschappen een van de eerste evenementen waren die als gevolg van het uitbreken van de pandemie werden geannuleerd, maakte SCA Nederland al bekend dat de finalisten voor 2020 hun plek in de finale zouden behouden voor 2021.

Die finales zullen nu dus in november 2021 plaatsvinden, in een andere vorm en met andere prijzen. Normaal was afvaardiging naar de wereldkampioenschappen de voornaamste inzet. In september maakt SCA de definitieve data bekend maken.

Geen Dutch Cup Tasters Championship

Eén wedstrijd komt volledig te vervallen: er zal geen Dutch Cup Tasters Championship 2020/2021 worden georganiseerd. Deze wedstrijd kent veel meer deelnemers dan de andere, waardoor de SCA de veiligheid van die deelnemers onvoldoende kan waarborgen.

Anders dan bij het Dutch Barista Championship, Dutch Latte Art Championship en Dutch Brewers Cup, kent Dutch Cup Tasters Championship geen voorrondes. De wedstrijd is open voor iedereen die lid is van SCA en telde oorspronkelijk voor 2020 32 inschrijvingen.

Dit zijn de finalisten van de overige wedstrijden, die in principe in november zullen aantreden:

Dutch Barista Championship

Deelnemers maken in 15 minuten vier identieke espresso’s, vier identieke milk based drinks en vier identieke signature drinks op basis van minimaal één espresso. Naast de smaak en presentatie van de geserveerde dranken let de jury op vakkennis, technische vaardigheden, gekozen koffie, werkorganisatie en gastvrije houding van de barista.

  • Zjevaun Djanga – Harvest Coffee Brewers (kampioen 2012)
  • Ben Morrow – Manhattan Coffee
  • Jesper van Stek – Naked Espresso
  • Aissam Tallagui – Schot Koffie
  • Farrah Tan – The Daily Grind (4e in 2019)
  • Jasper de Waal – freelance barista (2e in 2019)

Dutch Brewers Cup

De filterkoffiewedstrijd bestaat uit twee rondes. In de verplichte ronde krijgt de deelnemer kort voor de wedstrijd een onbekende koffie, die met een zelfgekozen zetmethode zo optimaal mogelijk moet worden bereid. In de open ronde mag de deelnemer zelf de koffie kiezen. Naast smaak wegen technische vaardigheden en de presentatie mee.

Dutch Latte Art Championship

Bij deze wedstrijd draait het niet om de smaak, maar om de looks van de koffie, of beter: van de melkschuimlaag óp de koffie. Deelnemers schenken zes dranken: twee sets identieke free pour latte’s en een set identieke designer latte’s (hier mogen ze onder andere ook ‘edgen’ en kleurstof gebruiken). De jury beoordeelt of de latte art identiek is, creatief, met contrast en ze kijkt naar de algehele performance van de barista.

  • Harry Breugom
  • Bram Dekker – Bocca Coffee Roasters
  • Jort Dijkers – Back to Black
  • Jesse Fook – Espressofabriek (ook finalist in 2019)
  • William Lacle – Lot Sixty One Coffee Roasters
  • Julian van de Sande – Brandmeester’s

Regerend kampioenen

De kampioenen uit maart 2019 zijn inmiddels, na ruim 2 jaar, nog altijd regerend kampioen. De huidige Dutch Barista Champion is Wendelien van Bunnik, die op het World Barista Championship als 21e eindigde maar later dat jaar wel het World Aeropress Championship op haar naam schreef en zo de eerste Nederlandse winnaar ooit van een koffiewereldkampioenschap werd.

Kaspar Tammjärv won in 2019 het Dutch Latte Art Championship, bij het wereldkampioenschap werd hij 24e.

Sander Groenink is regerend kampioen in zowel Dutch Cup Tasters Championship als Dutch Brewers Cup. Bij de World Brewers Cup werd hij 14e, bij de World Cup Tasters Championship 12e.

Schone lei

Het bestuur van SCA Nederland laat weten in 2022 met een schone lei te willen beginnen. ‘In het eerste kwartaal van 2022 staan bij ons, onder voorbehoud, de voorrondes voor Barista, Latte Art en Brewers Cup op de planning. Om vervolgens op tijd finales van deze wedstrijden én de Cup Tasters te kunnen houden en de nieuwe Nederlandse kampioenen naar de wereldkampioenschappen 2022 te sturen. Hierover wordt in september meer duidelijkheid gegeven.’