Gault&Millau 2023: Cocktailbar van het Jaar

Gault&Millau 2023: Cocktailbar van het Jaar

De award voor Cocktailbar van het Jaar 2023 bij Gault&Millau gaat naar Law & Order in Amsterdam van Vitaly Alekseyev en Sergej Platanov. Dat maakte de gids bekend bij de uitreiking van de jaarlijkse awards en bekendmaking van de nieuwe punten voor de restaurants in de gids.

Cocktailbar Law & Order had met een opening begin 2020 en daarna covid een valse start, maar eigenaren en Russische cocktailvirtuozen Vitaly Alekseyev en Sergej Platanov, en hun kleurrijke team bartenders, hielden vol. Dat wordt opgemerkt, want Gault&Millau 2023 onderscheidt de bar met de award voor Cocktailbar van het Jaar. 

Zelf noemen Alekseyev en Platanov hun Law & Order een ‘bar without bullshit’. Law & Order is een donkere, klassieke en stijlvolle cocktailbar. Uit de speakers komt oude hiphop en de bartenders dragen (en doen) waar ze zin in hebben. De cocktails zijn origineel en pretentieloos, prijzen zijn schappelijk: tussen de €10 en €15. 

De naam Law & Order is afgeleid uit de historie van de straat waar de bar is gevestigd. Waar nu de Voetboogstraat ligt, lag in de 16e eeuw de voetboogdoelen, een oefenterrein waar de stadswacht met de voetboog oefende. Die stadswacht was belast met het bewaren van de orde in de stad. 

De award voor Cocktailbar van het Jaar wordt sinds 2019 uitgereikt en ging sindsdien naar: Tales & Spirits (2019), Pulitzer's Bar (2020) en Botanero (2022).