blog

Een goede voorbereiding op het terrasseizoen maakt het verschil

Restaurant 514

We willen het zo graag: het hele jaar het terras open. Toch blijft dat in Nederland lastig. Veel gemeenten staan een jaarrond terras niet toe en gasten willen onder de 10°C nog niet echt buiten zitten, al heb je nog zo veel heaters, dekentjes en verwarmde kussentjes op je terras. Het echte terrasseizoen begint pas echt zo halverwege maart.

Een goede voorbereiding op het terrasseizoen maakt het verschil

De meeste ondernemers staan te popelen om het terrasseizoen goed te starten. Zo’n 300 horecaondernemers en leidinggevenden deden daarom 11 maart mee aan de Misset Horeca Terras Bootcamp.

Tips van toppers

Daar deelde chef-kok en ondernemer Ron Blaauw één van zijn geheimen: ‘Ik zet altijd twee gerechten op de kaart die niemand bestelt’. Ook biersommelier Rick Kempen had een tip: ‘Deel bier op de kaart in op smaak en niet op kleur, geografie of alcoholpercentage. Ondernemer Harold van Workum gaf het advies koffie in een mok zonder schotel te serveren. Dat is meer marge en minder werk. Dagvoorzitter Wouter Verkerk  geeft een 1-2-3tje als ezelsbrug. Dat wil zeggen dat medewerkers gasten altijd in ieder geval drie dingen vragen: ‘Wat? Welke en Wat erbij?’. In workshops gaven oud-Terras Top 100-winnaars tips voor het runnen van een succesvol terras en konden deelnemers zelf iceteas en craft lemonades maken, leren hoe je echt het onderscheid kan maken met je terras en zien hoe je met automatisering je service optimaal kunt ondersteunen.

Aan de slag

Met de recepturen van drie terrasgerechten van Ron Blaauw kun je met weinig handelingen aan de slag om je terraskaart uit te breiden. Misset Horeca geeft ook tips om een vol horecaterras goed aan te pakken. Het komt neer op rustig blijven, overzicht bewaren, het maken van een aparte terraskaart met gerechten die minder handelingen vereisen en het gebruiken van automatisering om de efficiency te verhogen. En het allerbelangrijkste: zet voldoende medewerkers in en train ze vooraf.

Het lijkt een open deur, maar een goede voorbereiding op het terrasseizoen maakt echt een verschil. Raymon Duffels en Brenda Van der Haven van restaurant At Sea kunnen hierover meepraten. Vorig jaar waren ze nog helemaal niet klaar waren voor de eerste échte terrasdag. ‘We werden compleet overvallen door de drukte, maar dat is ook de dag waarvan we het allermeeste hebben geleerd.’ Dat doen ze dit jaar anders. 

Marjon Prummel, hoofdredacteur Misset Horeca

Reageer op dit artikel